Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής εκτιμάται ότι θα τηρήσει η ΕΚΤ

Αμετάβλητα στο 1% εκτιμάται ότι θα μείνουν τα επιτόκια. Η προσοχή εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi για τα LTRO, τις προβλέψεις για την οικονομία αλλά και για τη διάσταση απόψεων με την Bundesbank.

Στάση αναμονής εκτιμάται ότι θα τηρήσει η ΕΚΤ
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα η προσοχή των αγορών και των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεταβολή του βασικού επιτοκίου από το τρέχον επίπεδο του 1%. Η προσοχή, ωστόσο, εστιάζει στη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi αλλά και στις προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση ως προς το ύψος των επιτοκίων αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδος, ενώ η συνέντευξή Τύπου του Μ. Draghi είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 15:30. Επισημαίνεται ότι ο Mario Draghi θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά και τη δεύτερη μαζική ένεση ρευστότητας στις τράπεζες. Συνολικά, τους τελευταίους δύο μήνες, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει φθηνά τριετή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα που ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ. Ο Μ. Draghi αναμένεται κατά τη σημερινή συνέντευξη να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κινηθούν πιο δυναμικά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι θα ερωτηθεί και για τις σχέσεις της ΕΚΤ με την Bundesbank μετά και την επιστολή του Jens Weidmann, όπου ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ασκούσε έντονη κριτική στις πρακτικές της ΕΚΤ, κυρίως ως προς τα LTROs.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα προβεί και σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομία της ευρωζώνης. Επισημαίνεται ότι τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μεταβληθεί φέτος με ρυθμό που θα κυμαίνεται από -0,4% έως 1%, πρόβλεψη που κατά πολλούς αναλυτές είναι σχετικά αισιόδοξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v